Objevují se každou chvíli. Jsou
smutné a plné beznaděje. Nemůžeme je nevnímat, ale většina z nás je vůči
nim otupělá. Mnozí nad nimi mávnou rukou s tím, že stejně nic nezmůžou. Zprávy
o porušování základních lidských práv v rozvojových zemích, především práv
dětí, se nás však týkají více, než jsme si ochotní připustit. Stokrát můžeme
opakovat, že máme svých starostí dost, ale to není žádné alibi. Nechci
zlehčovat problémy většiny Evropanů, jistě nejsou malé, ale ve srovnání se
zástupy lidí, které žijí na hranici chudoby či pod ní a které musí každý den bojovat
o přežití, jsou vcelku zanedbatelné.
Nedávno jsem v poměrně krátké
době narazil hned třikrát na fenomén dětské práce. Nejprve jsem si v Respektu
přečetl článek o tureckých dětech, které místo školní docházky celé dny sbírají
oříšky. Že se nás to nijak netýká? Nenechte se mýlit! Odkud si myslíte, že se k nám
dovážejí suroviny, z nichž se vyrábějí oříškové čokolády? Tři čtvrtiny
celosvětové produkce lískových oříšků se vypěstují právě v Turecku.
Další politování hodné případy
byly popsány v zářijovém čísle cestovatelského magazínu Koktejl. Přes
jeden a půl milionu dětí (tzn. až 45% dětí mladších 15 let) je v asijské zemi
Kambodža nuceno desítky hodin týdně vyrábět cihly, těžit sůl, drtit kameny či
vykonávat jiné pracovní úkony. Většina z nich nechodí do školy. Například
za výrobu cihel v horkém zaprášeném prostředí dostává dítě odměnu zhruba
15 korun na den. Malí pracovníci často trpí bolestí hlavy, popraskanou kůží,
deformací kostry či jinými zdravotními obtížemi.
Alarmující informace přinesl též dánský
dokumentární film z roku 2010 The Dark Side of the Chocolate / SchmutzigeSchokolade. Předkládá kruté svědectví o prodeji dětí do otroctví v západní
Africe, kde jako velmi levná pracovní síla dřou na kakaových plantážích[1] –
zejména ve státě Pobřeží Slonoviny, který je největším producentem kakaa na
světě. Umíte-li anglicky nebo německy, určitě se na tento film podívejte. Těžko
uvěřitelné je například zjištění, že cena jednoho dítěte se na nelegálním trhu
s otroky pohybuje kolem 230 eur (necelých 6.000 korun!). Zvídavému novináři
se podařilo shromáždit řadu nezvratných důkazů o práci dětských otroků,
majitelé největších čokoládoven, které kakao z těchto plantáží vykupují,
přesto před tímto problémem strkají hlavu do písku. Vůli postavit se mu čelem
nevykázala ani světoznámá značka Nestlé.[2]
Společenská neodpovědnost koncernu, jehož roční obrat se pohybuje v desítkách
miliard eur, je přinejmenším zarážející.
Na druhé straně je třeba ocenit,
že v záležitosti tureckých oříšků podnikla společnost Nestlé pod tlakem
neziskových organizací – na rozdíl od ostatních velkých nadnárodních korporací
(Ferrero[3],
CAOBISCO či Kraft Foods[4]) –
první kroky vedoucí k vyloučení dětské práce na svých výrobcích. Zároveň
společnosti Nestlé a Cadbury přešly v roce 2010 ve Velké Británii částečně
na fairtradové kakao. Úplné vymýcení nedobrovolné práce dětí mladších 15 let při
sběru oříšků a kakaových bobů je však stále v nedohlednu.
Jsem přesvědčen o tom, že žádný
člověk se sociálním cítěním se nemůže tvářit, že se ho problematika dětské
práce v Turecku či v západní Africe netýká. Každý, kdo si občas koupí
čokoládu, má v rukou určitou moc. Nemusíme se úplně zříkat konzumace
čokolády, ale máme možnost odmítnout čokoládu pochybného původu. Jak ji
poznáme? Určitou garanci, že byla při výrobě zboží dodržována základní lidská
práva, poskytuje logo Fairtrade umístěné na obalu čokolády (ale i kávy, čaje a dalších produktů). Aby
mohli být zapojeni do programu Fair trade, musí pěstitelé v zemích Afriky,
Asie a Latinské Ameriky respektovat stanovené podmínky. Jsou například průběžně
kontrolováni, zda pracovníci na plantážích či na farmách vykonávají své
povolání v bezpečných a důstojných podmínkách. Dětská práce je jim zapovězena.
Za to mají zaručenou dlouhodobou spolupráci a výkupní ceny, které pokryjí vynaložené
náklady a umožní jim důstojnější život.
Ve Velké Británii je již možné
najít produkty s certifikátem Fair trade skoro v každém obchodě.
Jejich cena je často jen nepatrně vyšší než u potravin bez tohoto certifikátu.
Také v Německu se stále častěji dostává tento druh zboží na regály
supermarketů. V České republice je trh s fairtradovýni výrobky zatím poměrně malý, jejich cena je tudíž u nás
vyšší než v západní Evropě. K rozšíření trhu a tím i ke snížení cen
patrně povede pouze výrazné zvýšení poptávky. Ve větších městech jsou již nyní specializované
obchůdky a zboží se štítkem Fair trade se postupně stává součástí sortimentu
některých supermarketů.
Sám si čokoládu moc často
nekupuju. Když ji chci věnovat někomu jinému, snažím se sehnat produkt „spravedlivého
obchodu“. Je to dražší a pracnější, ale stojí to za to. Myslím, že poprvé jsem
takové dárky koupil před čtyřmi lety v Berlíně.
Odkazy:
- Tereza Hronová: Kruh bídy (Koktejl, září 2012, s. 80-85)
- Lucie Kavanová: Tři tuny oříšků pro Popelku (respekt.cz)
- Stanislav Komínek: Dětská práce na kakaových plantážích je stále smutnou realitou (fairtrade.cz)
- Miki Mistrati: The Dark Side of the Chocolate / Schmutzige Schokolade
- Pavla Začalová: Lískové ořechy – turecká chlouba i ostuda (rozvojovka.cz)
- Pavla Začalová: Příčiny a důsledky dětské práce (rozvojovka.cz)
[1]
V západní Africe pracuje v kakaovém průmyslu kolem 1,8 mil. dětí –
viz http://www.fairtrade.cz/5-o-fair-trade/375-detska-prace-na-kakaovych-plantazich-je-stale-smutnou-realitou/
(1.12.2012).
[2]
K výrobkům firmy Nestlé prodávaným v ČR patří tabulkové čokolády
Studentská pečeť a Orion, čokoládové tyčinky Margot, KitKat a Deli či Lentilky.
[3]
Příklady produktů Ferrero na českém trhu: pralinky Ferrero Rocher a Raffaello, čokoládové
tyčinky Kinder Bueno, čokoládová vajíčka
Kinder Surprise, pomazánka Nutella.
[4]
Společnost Kraft Food prodává v ČR například tabulkové čokolády Figaro či Milka,
oplatky Fidorka, Siesta, Vlnky, Horalky, Miňonky či Tatranky Opavia.
Pěkný článek. Kdyby místo zpráv v TV informovali o takových věcech, svět by byl o něco lepší. Je to příšerný, co se děje. Určitě toto info budu šířit dál. Lenka
OdpovědětVymazatLenko, děkuju za podporu. ;-)
OdpovědětVymazatVím, že fair trade má spoustu kritiků a některé jejich argumenty jsou možná zčásti opodstatněné. Vyskytly se třeba případy, kdy někteří obchodníci tyto výrobky schválně předražovali a žehrali na to, že si je uvědomělí lidé stejně koupí v domnění, že podporují především lokální producenty. Ale myslím, že vysoká cena FT zboží v ČR spočívá jinde. V obchůdcích FT často pracují dobrovolníci, takže náklady na mzdy jsou minimální. Neexistuje ale žádná česká FT společnost, která by obchodovala přímo s producenty. FT produkty se k nám tak dováží většinou z Německa nebo Holandska a jsou tak zákonitě o něco dražší než v těchto zemích.
Další kritické hlasy poukazují na nespravedlivost „spravedlivého obchodu“ způsobenou jeho poměrně malým podílem na trhu. Kvůli tomu se do programu může zapojit jen část potenciálních zájemců. Ale proveditelný způsob, jak pomoci všem, samozřejmě nikdo nezná. Ani FT není všelék, ale pouze určitá alternativa. Myslím, že je to rozhodně lepší způsob boje s chudobou než pouhé posílání peněz a darů chudým lidem, kteří nevytvářejí žádné hodnoty.
Kritizovány bývají také relativně nízké platby producentům, které leckdy nejsou výrazně vyšší než běžné výkupní ceny. To však podle mě vyvažují jiné výhody:
- dlouhodobá spolupráce s pěstiteli, která jim umožňuje nákladnější investice, protože jejich příjem je stabilní
- přebytky ze zisku směřují na sociální projekty dané komunity (např. stavba škol či nemocnic)
- děti producentů nepracují, nýbrž chodí do školy, čímž se jim otevírají lepší možnosti budoucího uplatnění