úterý 27. listopadu 2012

Výlet do Drážďan

Přijměte pozvání k malé procházce po metropoli spolkové země Sasko, která po II. světové válce takřka doslova povstala z popela. Dostat se do Drážďan je velice snadné – můžete si vybrat, zda pojedete vlastním autem, využijete možnosti spolujízdy, nasednete do vlaku či autobusu. Z Děčína se tam dá dokonce doplout lodí po Labi. Cesta vlakem z Prahy trvá něco málo přes dvě hodiny, nastoupit lze už v Břeclavi.

Zwinger

Z nádraží ke kostelům

Pojedete-li vlakem, porozhlédněte se před přesunem do centra po hlavním drážďanském nádraží. Po ničivých povodních v roce 2002 byla jeho rekonstrukce svěřena renomovanému britskému architektovi Normanu Fosterovi, který se mimo jiné proslavil skleněnou kupolí na berlínském Reichstagu. Ve stánku můžete dětem koupit suvenýry s obrázkem pohádkové Popelky, která je v Německu velmi oblíbená. Z nádraží se vydejte do centra Pražskou ulicí (Prager Straße), v níž najdete informační centrum. Zvláště v období, kdy se konají předvánoční trhy, uslyšíte skoro na každém kroku někoho mluvit česky. Pražská ulice vás zavede téměř až ke kostelu svatého Kříže (Kreuzkirche), v němž působí proslulý chrámový sbor Kreuzchor.

Frauenkirche
Od Kreuzkirche je to jen pár kroků k náměstí Altmarkt (Starý trh), které je v adventním čase podobně jako pražské Staroměstské náměstí zaplněno stánky nejrůznějšího druhu. Stačí se proplést několika uličkami, abyste se ocitli na náměstí Neumarkt, jehož dominantou je slavný – původně barokní – kostel Panny Marie (Frauenkirche). Z toho po bombardování Drážďan v únoru roku 1945 zbyla jen hromada suti a popela. Obnoven byl poměrně nedávno, nákladná rekonstrukce skončila teprve v roce 2005. Interiér nového chrámu může někomu připadat příliš kýčovitý, jinému byla dokonce milejší hromada kamení, která byla po desetiletí němým mementem válečných hrůz. Mnoho Němců si však obnovený kostel velmi oblíbilo. Z ankety pořádané před dvěma lety portálem meinestadt.de vyšel jako druhá nejoblíbenější pamětihodnost v celém Německu. Anketu ovládla katedrála v Kolíně nad Rýnem, třetí místo obsadila berlínská Braniborská brána.

Umění a dějiny

Slavnou minulost města připomíná přes sto metrů dlouhá vnější stěna kolbiště Stallhof, jež bývalo dějištěm rytířských turnajů, zvaná Fürstenzug či česky Knížecí průvod. Na této fasádě je vylíčena historie saského vladařského rodu Wettinů, kteří v Drážďanech od pozdního středověku sídlili. Za tímto účelem si dali vybudovat honosný zámek. Jejich rezidence bohužel dvakrát vyhořela. Po II. světové válce byla přestavěna v novorenesančním slohu a stala se komplexem muzeí. Stejnou roli plní nedaleký Zwinger, význačná pozdně barokní památka. V jednom z křídel Zwingeru se nachází mimořádně kvalitní obrazová galerie Alte Meister (Staří mistři). Patrně nejznámějším vystaveným exponátem je Raffaelova Sixtýnská madona, kterou někteří považují za „německou Monu Lisu“.

Saský kurfiřt Friedrich III. Moudrý v Knížecím průvodu
 
Se Zwingerem sousedí opera, která nese jméno architekta G. Sempera. Jejím prvním baletním sólistou je v současnosti Čech Jiří Bubeníček, který se před dvěma lety blýskl uvedením nápadité choreografie Die Innere Stimme (Vnitřní hlas), jejíž premiéra se uskutečnila v prostorách Albertina přímo mezi vystavenými sochami. V budově Albertina, která se nachází poblíž Frauenkirche, je kromě sochařské sbírky umístěna též expozice novějšího umění Neue Meister. Koho by zajímaly dějiny města, nechť sestoupí do tajuplné podzemní pevnosti schované pod terasou, jež lemuje levý břeh Labe, či se vydá do drážďanského městského muzea (Stadtmuseum). Vynechat byste neměli ani barokní katedrálu Nejsvětější Trojice, jednu z největších církevních staveb v Sasku, v níž jsou uloženy náhrobky saských kurfiřtů a králů i drážďansko-míšeňských biskupů.

Tanec mezi sochami (Vnitřní hlas)

Něco pro děti

Nejen dospělé, ale i dětské návštěvníky se snaží oslovit muzeum hygieny (Deutsches Hygiene-Museum). Dětem je zde věnována expozice Našich pět smyslů (Unsere fünf Sinne). Z muzea hygieny můžete s dětmi zamířit do nedaleké botanické či zoologické zahrady.

Máte-li dostatek času, můžete podniknout poznávací výlety po okolí. Ve městě Radebeul, sedm kilometrů od centra Dražďan stojí Vila Old Shatterhand, v níž je k vidění stálá výstava o životě a díle autora dobrodružných knih Karla Maye. Odtud se dá za chvíli dojet do Moritzburgu, kde je nejen velká obora s roztodivnými živými tvory, ale hlavně krásný zámek známý z televizní pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Moritzburg - zámek z pohádky Tři oříšky pro Popelku


Malý dovětek: Když jsem nedávno psal tento článek pro časopis Skautské století, netušil jsem, že se do Drážďan brzy sám vypravím. Byl jsem tam sice jen na skok, lépe řečeno na jednu noc z pondělka na dnešek, ale od příštího roku možná budu jezdit do „Florencie na Labi“ častěji. Nechám se překvapit.

Žádné komentáře:

Okomentovat