středa 9. května 2012

Vodnímu zorbingu bahno nesvědčí

Chodit po vodě není jednoduché
Začátkem května jsme v našem centru testovali zbrusu novou zážitkovou aktivitu – vodní zorbing. Co to je? Vodní zorbing (water zorbing, water walkerz či aquazorbing) je způsob sportovního vyžití, který vznikl poměrně nedávno. Jedná se o dovádění ve velkém nafouknutém balónu na vodní hladině. Člověk vstoupí do prázdné plastové koule, kterou instruktor nafoukne pomocí kompresoru a uzavře neprodyšným zipem. Poté se koule spustí na vodu. Osoba v ní uzavřená může zkoušet chodit po hladině, dělat kotrmelce nebo jen ležet a nechat se unášet proděním vody. Udržet rovnováhu při chůzi po dvou není vůbec jednoduché, není proto nouze o krkolomné pády. Možná se to nezdá, ale několikaminutový intenzivní pohyb v balónu je docela vysilující. Delší dobu není radno uvnitř izolovaného prostoru trávit. Dočetl jsem se, že vzduch uvnitř koule vydrží zhruba 20-30 minut.



Člověk nejprve vleze do prázdného balonu
Vodní zorbing je pro sportovně-zážitkové centrum velkým lákadlem pro návštěvníky. Během prvního víkendu ostrého provozu byl o tuto aktivitu značný zájem. Tomuto víkendu předcházely více než dva měsíce usilovné práce. Nejdříve jsme museli postavit plot. Uvnitř oploceného areálu pak Jamie a Paul odbagrovali několik tun zeminy. Po nich jsme nastoupili my s kolečky, hráběmi a lopatami se zadáním zarovnat hrboly a odvést pryč zbytky půdy. Následně bylo potřeba na roztaženou plachtu navozit a rovnoměrně rozprostřít písek. Na písečný podklad jsme vzápětí položili nafukovací bazén. Vedle bazénku zhotovili Jon s Dominikem malé podium, z něhož je možné spouštět nafouknuté koule do vody. Teprve po tom všem přišla na řadu fáze testování.



Balon se pak nafoukne kompresorem
Skutečná úskalí vyplula na povrch až během prvního víkendu ostrého provozu. Zatímco v březnu bylo v jihovýchodní Anglii slunečno, poslední týdny byly velice deštivé (na rozdíl od České republiky, kde padaly teplotní rekordy). Díky tomu je areál našeho tábořiště podmáčený a blátivý. V bezprostředním okolí bazénku se noříme do bahna místy až po kotníky. Přes veškerou snahu se nám nepovedlo udržet nafukovací koule čisté. Dovnitř je sice zakázáno chodit v botách, avšak bláto, které ulpělo na oblečení zájemců o vodní zorbing, stačilo nadělat dostatečnou paseku. Nejvíce utrpěly vodotěsné zipy. Začaly se zadrhávat a rozjíždět. Začátkem tohoto týdne jsme museli balony umýt, vysušit vodu, která se dostala dovnitř, a vyčistit zipy kartáčkem na zuby. Zapínání jedné ze čtyř koulí se nám zprovoznit nepodařilo.

Nakonec se koule spustí na vodu
Na internetu jsem před chvílí dohledal, že jeden nafukovací balón na vodní zorbing vyjde v přepočtu zhruba na 11.500 Kč, kompresor na 5.100 Kč, bazén je možné pořídit za 50.000 Kč. Celková cena vybavení se tedy pohybovala kolem 100.000 Kč. Za hodinu vodního zorbingu skupina zaplatí 1.100-1.650 Kč. Nechci malovat čerta na zeď, ale nejsem si úplně jistý, zda se centru Belchamps tato investice vrátí. Všudypřítomné bahno životnost pořízeného materiálu významně zkracuje. Sám jako se obávám toho, že se mi zipy začnou rozjíždět, až povedu hodinu této aktivity. Oprávněná nespokojenost platících zákazníků by v takové chvíli logicky dopadla na instruktora coby nejbližšího zástupce poskytovatele služby.

Zlobě nepříjemného zákazníka, který se dožadoval poloviční ceny, jsem čelil nedávno při střelbě ze vzduchovek. Místo obvyklých čtyř pistolí byly funkční jen dvě, z nichž pouze jedna měla správně seřízená mířidla. Rozčarování nerudného muže jsem mohl zmírnit jedině okamžitou omluvou. Vysvětlení, že údržbu zbraní má na starosti dobrovolník, který momentálně není v centru přítomen, by ho asi neuchlácholilo. Nemám rád, když se musím podílet na prodeji nekvalitních služeb. Doufám, že k tomu nebudu nikdy nucen.

Žádné komentáře:

Okomentovat